DUTCH SHIP COLLECTORS CLUB

introductie (vervolg)

Toch is hiervoor een oplossing. Er zijn scheepsmodellen te koop of zelf te vervaardigen die op wat kleinere schaal een heel bevredigend beeld geven van een schip. Een model van een passagiersschip dat in werkelijkheid bijv. 200 m lang is wordt op schaal 1:100 zo'n 2 m lang en zal om bovengenoemde redenen niet gauw de woonkamer sieren. Gaan we terug naar schaal 1:1250 dan is de lengte van het model 16 cm. Dit is een handige maat om toch een goede indruk te krijgen van het schip. Gelukkig zijn er van dit soort schaalmodellen velerlei typen beschikking, van zowel marine- als van koopvaardijschepen en ook van zowel Nederlandse als van buitenlandse schepen.

De leden van de Dutch Ship Collectors Club zijn geïnteresseerd in deze (meestal waterlijn-) modellen. Door de wat kleinere omvang en toch natuurgetrouwe weergave hebben ze zelfs hele vloten van deze modellen kunnen opbouwen of bijv. havenmodellen vervaardigd, waarin de scheepjes hun plaats vinden. Dit soort modellen kan worden gekocht in speciale winkels in binnen- en buitenland, maar kan ook zelf worden vervaardigd. Aan tekeningen van gewenste modellen kan doorgaans gemakkelijk worden gekomen, zeker binnen een club als de D.S.C.C. Deze is n.l. een trefpunt van liefhebbers van alles wat met scheepvaart te doen heeft en zijn er vaak ook zelf beroepsmatig uit afkomstig. Tegenwoordig is de club verder een ontmoetingspunt geworden voor bouwers van modellen uit bouwplaten en uit kunststof.

Maandelijks komen leden in Den Haag bijeen, waarbij modellen te koop of te ruilen zijn en is er een boekenuitstalling van de nieuwste uitgaven op scheepvaartgebied. De bijeenkomsten worden zo mogelijk opgeluisterd met voordrachten op scheepsgebied. Een maandblad, Het Miniship Bulletin (HMS), geeft nautische artikelen en lijsten van nieuwe modellen. Gaat de interesse nog verder dan kan men, eventueel gezamenlijk, buitenlandse beurzen en bijeenkomsten bezoeken. Daar is men ook altijd van harte welkom.

Al met al is de D.S.C.C. een vereniging die voor shiplovers een prettig trefpunt is voor contact en informatie op scheepvaartgebied. Een bezoek aan een clubavond kan beslist worden aangeraden; wie weet wilt u er vaker terugkomen.

these pages are best viewed with a screen resolution of 1024x786
terug naar de vorige pagina